Hoppa till textinnehållet

Din väg till en lägenhet

 

Förmedlingsprocessen

 

1. Sök lägenhet
Du söker själv bland alla de lediga lägenheter som vi publicerar här på vår webbplats. Genom att logga in på Mina sidor kan du anmäla ditt intresse på en lägenhet och följa upp din status på intresseanmälningar.
Läs mer »
2. Gå på visning
Om du är bland dem med längst kötid när annonseringstiden gått ut kallas du till visning av lägenheten.
Läs mer » 

3. Lämna besked
Efter visningen vill vi få ett besked av dig om du fortfarande är intresserad av lägenheten eller inte. Du kan enkelt lämna besked på Mina sidor eller via telefon 08-785 88 65. Det är viktigt att du lämnar ditt besked i tid annars försvinner din intresseanmälan.
Läs mer »

4. Visa intyg
Om du har längst kötid av dem som har svarat ja när tiden gått ut blir du kontaktad av en av våra handläggare. Nu behöver du visa upp intyg på de uppgifter du har lämnat, till exempel anställningsintyg med inkomstuppgifter. Förbered gärna dina intyg i god tid så du har dem redo om du blir erbjuden en lägenhet. Handläggaren kommer nu att föreslå dig som hyresgäst till hyresvärden.
Läs mer »
5. Skriv hyresavtal
Blir du godkänd av hyresvärden är det dags att skriva hyresavtal. Läs mer »
6. Flytta in
Grattis, nu har du fått en hyreslägenhet och det är dags att börja planera din flytt. Vi har samlat lite tips på saker som är bra att tänka på när man ska flytta. Vi hoppas att du ska trivas i din nya lägenhet.
Läs mer »

 

1. Sök lägenhet

Du söker själv bland alla de lediga lägenheter som vi publicerar här på vår webbplats. De flesta lägenheter annonseras i 3-7 dagar men om det är angeläget med en snabb förmedling kan tiden för annonsering kortas ner. Genom att logga in på Mina sidor kan du anmäla ditt intresse på en lägenhet och följa upp din status på intresseanmälningar. Under Mina sidor kan du även aktivera en RSS-tjänst som gör att du automatiskt får information om det dyker upp en lägenhet som uppfyller dina önskemål.

Du kan ha maximalt tre aktuella intresseanmälningar samtidigt.

Undantag: För lägenheter som förmedlas genom Bostadssnabben är det tidpunkten för intresseanmälan, inte kötiden, som avgör turordningen. 

2. Gå på visning

Du blir kallad till visning om du har bland de längsta kötiderna av dem som har anmält intresse för lägenheten.

Hur många som blir kallade till visning varierar beroende på vår erfarenhet från visningar av liknande lägenheter i området.

Det är viktigt att du går på visningen, annars finns risken att fastighetsägaren inte godkänner dig som hyresgäst. Lägenheten visas endast en gång och tidpunkten för visning kan inte ändras efter enskilda önskemål. Kan du inte själv gå på visningen går det ofta bra att låta en vän, en släkting eller ett annat ombud se lägenheten.

3. Lämna besked

Efter visningen vill vi få ett besked av dig om du fortfarande är intresserad av lägenheten eller inte. Du kan enkelt lämna besked på "Mina sidor" eller via telefon 08-785 88 65. Det är viktigt att du lämnar ditt besked i tid annars försvinner din intresseanmälan. Vanligtvis vill vi ha ditt svar senast kl. 11.30 dagen efter visning.

Svara Nej - Om du inte vill ha lägenheten är det viktigt att du svarar nej så att vi snabbt kan förmedla lägenheten till någon annan. Du kan svara nej ett obegränsat antal gånger utan att det påverkar din kötid.

Svara Ja - Svarar du ja, betyder det att du verkligen önskar bo i lägenheten.  Lämnar du återbud efter att ha tackat ja, två gånger inom ett år, spärras ditt konto under sex månader.  

4. Visa intyg

Om du har längst kötid av dem som har svarat ja när tiden gått ut blir du kontaktad av en av våra handläggare. Då är det viktigt att vi snabbt kan nå dig, annars riskerar du förlora din plats till personen med näst längst kötid.

Handläggaren ber att få se intyg på de uppgifter du har lämnat, till exempel anställningsintyg med inkomstuppgifter, för att vara säker på att du uppfyller hyresvärdens krav Det kan vara bra att förbereda dina intyg i god tid så du har dem redo om du blir erbjuden en lägenhet.
Läs mer om regler och intyg »
 
Du är nu vårt hyresgästförslag till hyresvärden, och dina övriga intresseanmälningar tas automatiskt bort. Nu är det hyresvärden som gör den slutliga prövningen och kontaktar dig om du blivit godkänd eller inte.  

5. Skriv hyresavtal

Blir du godkänd av hyresvärden är det dags att skriva hyresavtal. När vi får beskedet från hyresvärden att avtalet är skrivet kommer vi att nollställa din kötid, men du står automatiskt kvar i bostadskön så länge du betalar avgiften.

Undantag: Du behåller din kötid om lägenheten är förmedlad genom Bostadssnabben, om det är en seniorlägenhet, en studentlägenhet, en ungdomslägenhet med ofullständigt kontrakt eller om det gäller ett korttidskontrakt.

6. Flytta in

Grattis, nu har du fått en hyreslägenhet och det är dags att börja planera din flytt. Vi har samlat lite tips på saker som är bra att tänka på när man ska flytta. Vi hoppas att du ska trivas i din nya lägenhet.Tillbaka
Till sidans topp »
Utskriftsvänligt format »