Hoppa till textinnehållet

Så fungerar bostadskön

Efterfrågan på bostäder, inte minst hyresrätter, är stor - både i Stockholm och i regionen som helhet. På denna marknad erbjuder vi en rak, tydlig och öppen förmedling av lägenheter till våra kunder i bostadskön, baserad på kötid. Vi förmedlar främst förstahandskontrakt samt enstaka korttidskontrakt. Nedan kan du läsa om hur bostadskön fungerar.

Anmäl dig till bostadskön

Alla som fyllt 18 år, har ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer är välkommen att anmäla sig som bostadssökande. Det spelar ingen roll var du bor eller om du redan har en bostad. När du anmält dig till bostadskön skickar vi ut ett inbetalningskort på köavgiften till den adress du lämnat till oss.

Anmälan till bostadskön »

Undantag: Om du inte fyllt 18 år men har eller väntar barn kan du ställa dig i bostadskön. Kontakta i så fall vår kundservice. Internationella studenter som saknar  svenskt personnummer kan ställa sig i bostadskön för att söka studentlägenhet.

 

Vad kostar det?

Vi tar ut en köavigft på 225 kr/år. Det är viktigt att du betalar köavgiften i tid och att dina adress- och inkomstuppgifter är uppdaterade när du aktivt söker och anmäler intresse för lediga lägenheter. Det räcker inte med att du har anmält en ny adress till Skatteverket (folkbokföringsregistret).

Om din köavgift inte är betald på förfallodagen kommer dina aktuella intresseanmälningar och visningskallelser att tas bort. Du får inte tillbaka dessa även om du betalar köavgiften i efterhand. Du kan inte heller göra nya intresseanmälningar för lediga lägenheter förrän du har betalat din avgift.
 
Du har sex månader från fakturans förfallodag att häva spärren och behålla din kötid. Betalar du inte köavgiften innan dess förlorar du din kötid. Köavgiften är betald när pengarna finns på något av bostadsförmedlingens konton.

Sök aktivt efter lägenheter

Du söker själv aktivt och anmäler intresse för lediga lägenheter. När du finns registrerad som bostadssökande kan du logga in på Mina Sidor, där du får en bra överblick över lediga lägenheter och anmäla intresse.

Nyproducerade lägenheter, i såväl innerstad, närförort och ytterstad, kan ha kortare kötider. Lägenheter i centralt belägna områden med låg hyra har ofta mycket långa kötider.

Se mer statistik »

Lägenheterna förmedlas efter kötidsordning

När du anmäler intresse för en ledig lägenhet sorteras din anmälan in efter din kötid. När lägenheten annonserats klart kallas de med längst kötid till visning.

Undantag: I Bostadssnabben är det tidpunkten för intresseanmälan, inte kötiden, som avgör vem som får lägenheten. Den som först anmäler intresse och uppfyller eventuella krav för en snabbenlägenhet blir den som föreslås för lägenheten. Kötiden saknar betydelse.

Hyresvärden kan ställa krav på hyresgästen

Hyresvärden har rätt att ställa krav på sin kommande hyresgäst. Kraven kan exempelvis gälla betalningsanmärkningar, inkomst, anställning, ålder, antal personer eller antal barn i hushållet. Hyresvärdens krav står angivet på lägenhetsannonsen.Tillbaka
Till sidans topp »
Utskriftsvänligt format »